Piracy in Indonesia not that bad

London, 21 June 2006

When I prepare myself to go to London, everybody warn me to prepare an answer about piracy. As we all know that Indonesia is one of the biggest country with piracy in the world. So I prepare an answer that although there’s so much of piracy, the sales of original CD, cassette and ring back tone were good too. Although it’s better that there’s no piracy like in the UK (less than 1% and I never see pirated CDs here) but at least our sales in Indonesia was quite made me proud during the meeting with other 9 finalist of IYMEY music 2006 (Argentina, Nigeria, Poland, Morocco, India, Lebanon, Venezuela, Kenya and Estonia).

But from the sharing session about piracy in our each country, then I learned that in Lebanon after you finish making your album then you bring your master to all big pirates so they become a major distribution because in Lebanon, musician make money only from live performance and advertisement. Not making any money from CDs.

Wow, it so scary if Indonesia will become like that. We have to do something.

(this article was made during my trip to UK for the International Young Creative Entrepreneur of the Year 2006 competition held by British Council)

10 Comments

  1. There’ll be no more CDs.
    Everything will me mp3 online. And no more vinyl too.
    DJs will be playing with Serato from their laptops.
    Welcome to the future.

  2. yup, ini yoris hai… trus sempet dikenal juga yoris hard rock… sekarang sedang mencoba memperkenalkan yoris omg

    salam kenal juga.. good to meet hai readers after all these years… sekarang baca majalah apa?

  3. Postingan ini membuat saya ingat untuk daftar di web HP, 😛 beberapa kali customer service-nya rajin mengingatkan untuk ikut program original reward: http://h50140.www5.hp.com/bah/default_id.asp?country=62, sementara user dan password sudah dibuatkan :P. Mungkin program reward seperti ini bisa menginspirasi produsen lainnya untuk semakin menyayangi pembeli originalnya, dan mereka makin setia. Reward kecil-kecil aja udah seneng kok, atau udah ada contoh reward yang guede?

  4. hi yoris. apa kabar? ini ochie. salam kenal ya.

    mm.. apakah ini web blogmu?

    waa, menyenangkan sekali yaa jadi seorang Yoris Sebastian.

    dapet inspirasi dari mana si bisa menjadi se-kreatif itu?

    senangnya bisa ke Macau dan UK, hehe.

  5. kabar baik… sibuk dengan berbagai rencana kreatif ke depan 🙂

    yup this is my personal blog. Kalau blog kantor http://www.passionland.net

    Sebenarnya lebih karena kebetulan saya dari kecil kerja sesuatu yang saya suka… sesuai passion saya atau Nugie bilang lewat lagu… sesuai LENTERA JIWA.

    Jadi karena saya memang senang dengan segala sesuatu yang sifatnya kreatif… sekarang saya jadi creative consultant.

    Kalau ke Macau sih thanks to my credit card point rewards… kalau ke UK thanks to British Council

  6. Halo mas Yoris…
    salam kenal… wah hari ini saya lihat ada acara breakfast pagi di Metro TV (tapi hanya bagian akhirnya saja) … tertarik sih mengenai industri kreatif dan juga dengan mas … barokah, tapi apa sih itu Industri itu..?
    thanks adri.

  7. That is kinda scary too.
    This situation makes me angry that the fact that everything is downloaded at cheap prices. Well, I find this a very important topic. It is somehow related to how there are so many pirated video or computer games they sell here (i’m a gamer, by the way.) For me, it makes me dislike my own country 🙁

    1. We need more people like you Kevin… like when I’m in the UK its very hard to find any pirated CDs because people still purchase their music as well as game… and if we look closely, when people bought the original game they use it until the end… not like here where kids didn’t appreciate their game because its very very cheap pirated DVD copy.

Leave a Reply to Inge Sundoko Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.